Dårlig kropsholdning?
Har du en dårlig kropsholdning?
Mange af os falder ofte sammen i ryggen.
Den øverste del af ryggen runder, skuldrene hænger fremad og brystet lukker sammen om sig selv. For at kunne se må du løfte hovedet, men det forårsager “et knæk” i nakken, og den bliver spændt og øm.
Måske får vi at vide, at vi skal rette os op, men ligegyldig hvor meget vi retter og retter, så falder vi sammen igen et øjeblik efter.
Årsager til dårlig kropsholdning
Dårlig kropsholdning kan have mange forskellige årsager, og overvej hvornår din begyndte. Havde du også dårlig holdning som helt ung eller er den opstået senere i livet?
Dårlig kropsholdning hænger ofte sammen med perioder i livet, som har været svære og som havde ekstra udfordringer. Oplevelser eller grundvilkår i livet, som har fået os til at dukke os, og som har gjort os mindre end vi er.
Og derfor er det ofte ikke nok ”bare” at rette sig op. Der ligger muligvis manglende selvværd, manglende opbakning hjemmefra, traumer, dårlig barndom, depression eller lignende bag. Kropslige og følelsesmæssige erfaringer, som har tvunget dig til at beskytte dig selv, og trække dig selv og din egen energi indad.
Dårlige arbejdsstillinger får ofte skylden for vores dårlige holdning, og selvfølgelig bliver den ikke bedre af, at du sidder bøjet over computeren eller er fordybet over mobilen. Men spørg dig selv om det er startet der?
Kroppen afspejler, hvad du har oplevet gennem livet og oplevelserne sætter sine spor. Især hvis det drejer sig oplevelser, som du har lagret i din krop, og som du ikke kunne eller ville forholde dig til på det givne tidspunkt.
At begynde og rette op på sin krop kan derfor nogle gange betyde, at du også må forholde sig til årsagen til du er faldet sammen. Andre gange er det følelsesmæssige blevet sluppet for længe siden, men kroppen hænger stadig fast i gamle mønstre. Så er det lettere at få en bedre kropsholdning.
Hvis du er motiveret til at få en bedre kropsholdning, så er det måske fordi du også er motiveret til se, mærke og opleve et bedre liv. Motiveret til ændringer både i det indre så vel som i det ydre.
Jeg anbefaler i blandt, at det kunne være en god ide at påbegynde terapi eller anden personlig udvikling, samtidigt med arbejdet med at forbedre din kropsholdning. Men det er ikke nødvendigvis første skridt:
Hvad kan du gøre lige nu?
Du kan ”angribe” en dårlig kropsholdning fra flere vinkler – både med kroppen (muskler og knogler), sindet (tankerne) og med ånden (f.eks. åndedrættet).
Dårligt fungerende muskler påvirker din kropsholdning, fordi de enten er blevet for korte og ufleksible eller for lange og svage.
Tankerne kan påvirke kropsholdningen, hvis du tænker dårligt om dig selv. Hvis du deprimeret eller i dårligt humør er det sværere at rette sig op.
MEN din vejrtrækning er også vigtig for din kropsholdning. Hvis du er faldet sammen og lukker af foran i brystkassen, omkring hjertet og lungerne, vil din store vejrtrækningsmuskel, diafragma (også kaldet mellemgulvet) være klemt sammen. Den kan ikke bevæge sig frit. Når din vejrtrækning er begrænset, er dit liv det også!
Den følgende øvelse handler om at bruge din vejrtrækning til at opnå bedre holdning:
Daglig øvelse:
Når du har børstet tænder om morgenen, stiller du dig foran spejlet og kigger på din kropsholdning. Stå som du plejer. Se på dit bryst, dine skuldrer og din hage.
- Tag en normal indånding og læg mærke til at brystbenet løfter sig.
HOLD dette løft af brystet -også når du ånder ud. På dine næste indåndinger løfter du igen brystet en lille smule, og lad det være selve vejrtrækningen, der bestemmer højden af løftet. På udåndinger holder du løftet. På et tidspunkt kan du ikke løfte brystbenet højere uden at begynde at spænde omkring brystet, skuldrene og nakken. Tillad så brystbenet at synke LIDT ned med hver udåndingen. Hvis muligt – forbliv blød i skuldre og nakke. - Fortsæt vejrtrækningen og bemærk om det er muligt at dine skuldre langsomt og med meget små bevægelser trækker sig mere tilbage mod bagsiden af kroppen. Lad det igen være din vejrtrækning, som ”skubber” skuldrene tilbage.
- Til sidst bemærk din hage. Hvis du har løftet din hagen op og nakken dermed har fået et lille ”knæk”, så træk hagen ned. Ræk den øverste ryghvirvel op mod loftet, og lad nakken føles lang.
Formålet
Formålet med øvelsen er at bruge vejrtrækningen, ind- og udåndinger til at forbedre din kropsholdning. At du på indåndinger får løftet brystet let op og rette ryggen lidt ud – uden at falde tilbage til samme udgangspunkt på udåndingerne. Øvelsen skal gøres langsomt og med fokus på ikke at spænde unødigt op i muskulaturen omkring brystkassen.
Beslut dig for, hvor lang tid, du vil bruge øvelsen.
Forslag til opbygning af god vane:
Lav øvelsen 5 min. hver morgen, og jeg anbefaler, at du fortsætter med øvelsen i 21 dage.
Sæt f.eks. en seddel på spejlet, hvorpå du kan krydse 21 dage af (kan være vigtigt i forhold til at få gennemført øvelserne).
Når vi gør noget et vist antal gange, så opbygger vi en vane, og der er nogle, der mener, at der efter 21 dage dannes ”et spor” i kroppen. Når først der er et spor, er det lettere at følge. Som en lille rille, der formes til dybere rende. Man kunne sige, at der dannes et neurologisk spor i vores nervesystem.
Når vi har skabt en god vane, kan den skubbe dårlige vaner til side. Med tiden bliver den gode vane, den, der er fremherskende. Til sidst, vil du i mange situationer huske at lade din vejrtrækning løfte dig lidt op og lade dig forblive løftet.
EFTER ET PAR DAGE
Efter et par dage med denne øvelse, bør du tænke lidt på, hvordan du står med resten af kroppen.
Dårlig holdning handler jo ikke kun om overkroppen. Hofterne, lænden, maven, benene og fødderne er også aktører, der enten hjælper eller modarbejder din holdning.
Jeg vil give dig et par simple råd her, men hvis du vil dykke dybere, kan du læse mere under At stå i Tadasana .
- Stå med parallelle fødder i hoftebredde.
- Mikrobøj let i knæene (især hvis du har tendens til overstrakte knæ).
- Ret hofterne så de befinder sig lige over dine ankler (nogle har tendens til at læne sig frem).
- Ret skuldrenes placering så de befinder sig lige over dine hofter.
- Ræk dine sædeknuder ned mod hælene. Hvis du har tendens til meget flad numse og til ”at trække halen” ind mellem benene, skal du i stedet løfte sædeknuderne let.
- Træk maven LET ind (medmindre du i forvejen har meget spændte mavemuskler).
HUSK – at vi er alle forskellige, og måske har du brug for at få et individuelt syn på din kropsholdning. Til en yogaterapi-session giver jeg dig instruktioner, der passer helt til din krop. Vi vil også ofte gå et skridt videre og arbejde med at styrke muskler, der kan forbedre din kropsholdning yderligere.
EFTER EN UGE
Hvis du føler dig godt kendt med øvelsen efter en uges tid (måske tidligere, hvis du er kendt med vejrtrækningsøvelser), kan du fordybe kvaliteten af din vejrtrækning.
I stedet for ”bare” at løftet brystbenet, kan du nu begynde at udvide hele brystkassen på indåndinger.
Mærk at du udvider brystkassen både ud til siderne, og at du også udvider det øverste af ryggen på dine indåndinger. Efter et par minutter kan du forestille dig, at din brystkasse udvider sig med f.eks. lys, venlighed eller taknemmelighed – ud til alle sider.
EFTER TO UGER
– kun for avancerede udøvere.
Smil til dig selv i spejlet og fortæl dig selv, hvor lækker du er!
I 5 minutter – mens du selvfølgelig laver vejrtrækningsøvelsen!