VIL DU GERNE VÆRE GOD TIL YOGA?
Vil du gerne være god til yoga?
Det vil jeg også!
Men hvordan bliver man det? Masser af øvelse – det plejer at virke.
Men hvad skal jeg så øve mig i? – At stå på hovedet? I kukkutasana? eller skal jeg meditere meget?
Hmm – hvad er yoga egentlig?
Hvad handler yoga om?
Yoga handler i hvert fald om at lave nogle fysiske øvelser, men der er vist noget med, at de fysiske øvelser kun er en 1/8 del af yoga, således som det er beskrevet i de gamle tekster – Yoga Sutraerne af Patanjali. (Se liste over yoga 8 trin nederste på side).
Så yoga handler altså om en hel del mere end blot øvelser. Man kunne vist godt sige at yoga handler om en måde at anskue livet på. At yoga er et særlig sæt briller, du kan vælge at tage på og dermed anskue dit liv gennem et særligt filter.
”Men hvad ser jeg så gennem dette filter?”
Ja, det er ret omfattende, men hvis vi starter med fysiske øvelser, kan det være, at du på et tidspunkt – i en yogaklasse, oplever et glimt af lykke eller intens glæde eller dyb fred. Når du går hjem fra klassen med dine yogabrillerne på, ser verden lysere ud, den er mere intens, men ikke mindst er det som om du har forandret dig. Dine bevægelser er friere, dine tanker klarere og din opmærksomhed er nærværende.
Men denne tilstand forsvinder desværre igen. Hverdagen melder sig, du får måske lagt yogabrillerne på en fjern hylde, bekymringer opstår, gamle vaner gentages og uvidenhedens slør dækker dig.
Du har nu i en yogaklasse haft et glimt af noget, du gerne vil have mere af (eller måske har du hele tiden haft en intuitiv fornemmelse af, at der er noget mere derude…). Du skuer ud mod horisonten for at finde dette noget mere.
Yogaens 8 trin
Her er det, at de andre 7 dele af yogaen kommer ind i billedet. Det er nemlig beskrivelse af retningslinjer eller leveregler, der hjælper dig i retning af dette mere. Leveregler, som får dig til at overveje dine handlinger, som gøre dine tanker mere fokuserede. Det kunne f.eks. være ikke at lyve, at meditere, sørge for sundhed i din krop eller ikke at øve vold – end ikke den mindste vold imod dig selv.
Så yoga er en måde at leve livet på – både i tanke og handling?
Det kan man godt sige – ja.
Så hvis jeg skal blive god til yoga, så omfatter det jo hele mit liv – alt hvad jeg gør og alt hvad jeg tænker?
Tja
Det lyder ret overvældende, jeg tror faktisk, jeg er den, der er skredet.
OK…..
Men hvis du igen skulle have lyst til at blive god til yoga, eller måske ønske mere liv i dit liv, bedre relationer til venner og familie og større klarhed i dine tanker. Og ønske mindre trommerum, mindre hamsterhjul, og ikke at være styret af dårlige vaner, så kom igen.
Forandringer?
Hvis du ønsker en forandring i dit liv, er du nødt til at gøre noget, du ikke plejer. Du må handle anderledes eller tænke anderledes.
Hvis du er èn af dem, der altid gør noget og altid er i gang– så skal du måske gøre ingenting. Kigge ud af vinduet, være stille, meditere eller lave blid hatha yoga. Hvis du derimod aldrig får gjort det du gerne vil, skal du fokusere på nye aktive handlinger.
At starte med at gå til yoga – de fysiske øvelser, er måske en rigtig god ide for dig? Du bliver lige så stille bedre til at mærke både din krop og gradvist bliver du mere opmærksom på dine tanker. Du bliver mere bevidst i både krop og hoved.
Og så længe vi gør vores bedste og gør os umage – så er vi allerede i fuld gang med at blive BEDRE til yoga (og til livet).
Hvis du er blevet nysgerrig på de 8 trin eller retningslinjer, som er beskrevet i sutraerne, er der mange som har skrevet derom. Du f.eks. se mere her:
http://www.meditativyoga.net/…/yogaens-8-trin/ skrevet af Britt Søndergaard
https://www.ekhartyoga.com/blog/the-yamas-and-niyamas (på engelsk)
Hvis du hellere vil læse i en bog, kan jeg anbefale Søren ”Yoga” Rasmussens bog:
”Yoga og kunsten at leve livet”.
Eller selv søge på nettet, f.eks. efter “The eight limbs” eller “Patanjali”.
De 8 trin i yoga
1 – Yamas – handler om vores etik
2 – Niyamas. Om vores selvdisciplin
3 – Asanas. Yogastillinger
4 – Pranayama. Vores åndedræt
5 – Pratyahara. Om vores sanser
6 – Dharana. Vores evne til koncentration
7 – Dhyana. Om meditation
8 – Samadhi. Om oplysning